Vinohradníci a vinári

 


Už asi nenájdeme na Tekovských viniciach takéto hrozno. Nuž čo robiť. Je október a všetko má svoj čas. Rok 2014 neposkytne takú širokú škálu výberov a v pivniciach to bude poskromnejšie . Teraz treba postrážiť vínne moky, aby aspoň pre potešenie vinohradníka bolo čo naliať do pohára. Zelenina mizne pomaly aj zo záhrad a jablone ostávajú bez svojej ozdoby. Apropo jablká. Ako ich najlepšie zúžitkovať? Najprv do pivnice v bedničkách, potom zvyšok spracovať drvením,  buď vyrobiť jablkový mušt, alebo šup s ním do kvasu.... Môj recept na jablkový mušt: Jablká bez známky hniloby umyť vo vaničke, podrviť, vylisovať, mušt naliať do veľkého demižóna, ráno stiahnuť, zohriať na 72 stupňov, čo najskôr naliať do 5 litrových demižónov, zabaliť do deky a znova do vaničky na 2 dni. Keď v zime  načnete mušt, v chladnej chodbe, alebo v pivnici vám vydrží aj niekoľko dní......
 Vynohradníci nezabudnite opraviť koly vo vinohrade a objednať viničové sadenice, podsádzať môšete až do prvých mrazov a  ked´ nestihnete, môžete pokračovať po rozmrznutí pôdy.... S pozdravom JŽ
 

 


Vinohradníci a vinári

Kto nám poorie?

17.11.2014 18:07
18.10.2014 21:30 Možno si poniektorí robia starosti s tým, že im nemá kto poorať vinohrad. Z vlastnej skúsenosti môžem odporúčať p. Kalmana z Kalnej nad Hronom. Jeho traktorík široký 1,3m si poradil už s nejednou vinicou v Novom Tekove p. Kalman  0948 165 445 Štítky:    

—————


Výroba vína

Odporúčané odrody jadrovín a kôstkovín pr záhradkárov od Z. Kulcsára

10.01.2015 16:54
Jablone Letné odrody: Letné priesvitné                      Júlia Jesenné odrody:Selena                          Gala                ...

—————

Odporúčanie - výroba vína

17.11.2014 18:10
Technologický postup spracovania hrozna – výroba vína Biele víno       I. Fáza – rmut Disiričitan draselný  (použiť pri nahnitom hrozne) Trenolín bukket 10 ml/hl plus  2 dcl vody Mostgelatíne 50 – 200ml/hl priamo   II Fáza- mušt – odkalenie Seporit 100 g / hl plus...

—————