Vinohradníci a vinári
Už asi nenájdeme na Tekovských viniciach takéto hrozno. Nuž čo robiť. Je október a všetko má svoj čas. Rok 2014 neposkytne takú širokú škálu výberov a v pivniciach to bude poskromnejšie . Teraz treba postrážiť vínne moky, aby aspoň pre potešenie vinohradníka bolo čo naliať do pohára. Zelenina mizne pomaly aj zo záhrad a jablone ostávajú bez svojej ozdoby. Apropo jablká. Ako ich najlepšie zúžitkovať? Najprv do pivnice v bedničkách, potom zvyšok spracovať drvením, buď vyrobiť jablkový mušt, alebo šup s ním do kvasu.... Môj recept na jablkový mušt: Jablká bez známky hniloby umyť vo vaničke, podrviť, vylisovať, mušt naliať do veľkého demižóna, ráno stiahnuť, zohriať na 72 stupňov, čo najskôr naliať do 5 litrových demižónov, zabaliť do deky a znova do vaničky na 2 dni. Keď v zime načnete mušt, v chladnej chodbe, alebo v pivnici vám vydrží aj niekoľko dní......
Vynohradníci nezabudnite opraviť koly vo vinohrade a objednať viničové sadenice, podsádzať môšete až do prvých mrazov a ked´ nestihnete, môžete pokračovať po rozmrznutí pôdy.... S pozdravom JŽ